Diş beyazlatma, sağlıklı bir ağzın estetik açıdan güzel görünmesi için son yılların en çok tercih edilen estetik uygulamalarından biridir. Diş beyazlatma, diş minesinde var olan renk değişikliğini veya yoğun çay, kahve, sigara tüketimi gibi zaman içinde ek nedenlerle oluşan renk değişikliğini gidermek için diş hekimi tarafından klinikte diş beyazlatma jelleri yardımıyla gerçekleştirilen işlemdir.
Diş beyazlatmanın en yaygın yöntemleri arasında evde uygulanan beyazlatma ürünleri, diş hekimi tarafından uygulanan ofis tipi beyazlatma ve lazerle beyazlatma yer alır. Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Evde uygulanan beyazlatma ürünleri daha ekonomiktir ancak sonuçları daha az belirgindir ve zaman alıcıdır. Ofis tipi beyazlatma, daha hızlı ve etkili sonuçlar sağlar.. Lazerle beyazlatma ise, en hızlı sonuçları verir. Diş beyazlatma işlemi öncesinde, diş hekimi tarafından bir muayene yapılarak, dişlerde çürük, dolgu, köprü ya da diğer diş problemleri varsa, bunların tedavisi yapılır. Ayrıca, diş beyazlatma işlemi sonrasında, diş bakımı konusunda özen gösterilmeli ve sigara, kahve, çay, cola gibi renkli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş Neden Sararır?
Dişlerin sararması, birçok insanın karşılaştığı bir sorundur. Dişlerin rengi, diş minesinin doğal renginden farklılık gösterdiğinde sararmış görünürler. Bunun birkaç nedeni vardır.
- Dişlerin yüzeyinde biriken plaklar ve tartarlar, dişlerin renginde değişikliklere neden olabilir.
- Sigara içmek
- Kahve, çay, kola gibi renkli içecekleri tüketmek
- Ağır baharatlı yiyecekleri tüketmek
- Yaşlanma ve genetik faktörler
- Antibiyotiklerin kullanımı
- Diş enfeksiyonları
sararma nedenleri arasında yer alır.
Dişlerin sararmasını önlemek için, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı önemlidir. Ayrıca, sigaradan ve renkli içeceklerden uzak durmak, dişleri beyazlatmak için kullanılan ürünleri dikkatli seçmek ve diş hekimi kontrollerine düzenli olarak gitmek de yardımcı olabilir.
Diş Beyazlatmaya Dair Sıkça Sorulan Sorular
Diş beyazlatma işlemi, doğru uygulandığında genellikle zararlı değildir. Ancak, bazı kişilerde hassasiyete, ağrıya, diş eti irritasyonuna ve hatta diş minesinde kalıcı hasara neden olabilir. Bu olumsuz etkiler, işlemin türüne ve kişinin diş yapısına bağlı olarak değişebilir. Evde kullanılan beyazlatma ürünleri de yanlış uygulandığında veya diş yapısına uygun olmayan şekilde kullanıldığında diş eti irritasyonu ve kalıcı diş hasarı gibi sorunlara neden olabilir. Diş beyazlatma işlemi yapmadan önce, diş hekiminizle konuşarak, işlem öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenerek, uygun beyazlatma yöntemini ve ürünlerini seçerek ve işlemi doğru şekilde uygulatarak zararlı etkilerin önüne geçmek mümkündür.
Diş beyazlatma işleminin etkisi, uygulanan yönteme ve kişinin diş yapısına bağlı olarak değişebilir. Diş beyazlatma işlemi sonrasında, dişlerdeki beyazlama etkisi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Bu süre, diş beyazlatma yöntemine, kişinin diş yapısına ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, dişlerdeki beyazlama etkisi, ofis tipi beyazlatma işlemi sonrasında daha uzun sürebilirken, evde uygulanan beyazlatma ürünleri sonrasında daha kısa sürebilir. Ayrıca, diş yapısı, kişinin yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da beyazlama etkisi süresini etkileyebilir. Diş beyazlatma işlemi sonrasında, dişlerin renginin tekrar sararmaması için sigara, kahve, çay, kırmızı şarap ve ağır baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve diş bakımı konusunda özen gösterilmelidir. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrolleri ve diş temizliği işlemleri de beyazlama etkisinin daha uzun süreli olmasına yardımcı olabilir.